Móksa Szabadbölcsész Önképzőkör

A Móksa Szabadbölcsész Önképzőkör a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar szabadbölcsész alapképzésének és vallástudomány mesterszakának hallgatói szerveződése. Célja a filozófia, a vallástudomány és a művészettörténet témaköreivel kapcsolatos tudományos és ismeretterjesztő előadások, programok szervezése.

Próféta a parázson

2015.05.01. 19:50 Móksa

Szeretettel várjuk következő rendezvényünkre, Csáji László Koppány Próféta a parázson: Egy Kárpát-medencei új vallási mozgalom diskurzusa a „tűzönjárásról” című előadására, mely 2015. május 5-én, kedden, este fél hatkor kezdődik. Az esemény helyszínéül a Károli Gáspár Református Egyetem (Budapest VIII. kerület, Reviczky utca 4.) 104-es számú terme szolgál. 

„Az elmúlt öt évben vallásantropológiai terepmunkát végeztem egy keresztény megújulási mozgalomban, amely az udvarhelyszéki Péter Dénes („Dénes Próféta”) körül szerveződik szerte a Kárpát-medencében. A csoport 2010-2012 között több alkalommal szervezett bizonyságtételként tűzönjárást, összekötve azt a Bibliából történő felolvasással és a próféta missziós tevékenységével. parazs.jpgAz attitűdök, értékek és narratívák egymásra rakódásából, kölcsönhatásából egy dinamikus folyamat vázolható fel, főleg, ha ezeket a külső diskurzusokba is beágyazzuk. A tűzön (parázson) járás tipológiáját adva bemutatom, hogy mely kultuszokkal állítható párhuzamba a csoport ezen rítusa. A főbb narratívák diskurzuselemzése során arra a következtetésre jutok, hogy a csoport arculata a tűzönjárás szempontjából a külső szemlélő számára szinte évről évre jelentősen eltérőnek tűnhetett, pedig a csoport tagjainak viszonyulása csak alig változott.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://moksaonkepzokor.blog.hu/api/trackback/id/tr57420228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása