Móksa Szabadbölcsész Önképzőkör

A Móksa Szabadbölcsész Önképzőkör a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar szabadbölcsész alapképzésének és vallástudomány mesterszakának hallgatói szerveződése. Célja a filozófia, a vallástudomány és a művészettörténet témaköreivel kapcsolatos tudományos és ismeretterjesztő előadások, programok szervezése.

A gondolat természete és a kiterjedt elme hipotézis

2014.03.28. 23:08 Móksa

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Móksa Szabadbölcsész Önképzőkör következő rendezvényére, mely 2014. április 3-án, 18 órai kezdettel kerül megrendezésre, a KRE-BTK (1088 Budapest, Reviczky utca 4.) Dísztermében. Dr. Ambrus Gergely (ME-BTK) tart előadást A gondolat természete és a kiterjedt elme hipotézis címmel. 

 

Mind-Power.jpg

„A kortárs analitikus elmefilozófia egyikvitatott kérdése, hogy elménk kiterjedhet-e testünkön kívülre. Az ún. kiterjedt elme hipotézis szerint (első megfogalmazása Clark-Chalmers 1998) gondolataink, hiteink és szándékaink tárolóhelye lehet testünkön kívül, például egy laptopban is; ezáltal pedig elménk – szó szerint – túlterjeszkedik testünk határain. Az előadásban ezt a nézetet vizsgálom, a gondolatok természetére vonatkozó átfogó értelmezési hagyományok kontextusában, és amellett érvelek, hogy a kiterjedt elme hipotézis nem tartható, és ez egyben a gondolkodás komputációs-funkcionalista elmélete ellen szóló érv is.”

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moksaonkepzokor.blog.hu/api/trackback/id/tr855883910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Ronay 2014.04.04. 23:15:17

Az elme az agy működésének eredménye, az a tanulásra és önfejlesztésre képes "szoftver" amelyet az agy "futtat" és az egész test "működtet". Az integrált memória bővíthető külső tárolóval, de ettől az elme nem terjed ki, hiszen a külső memóriát csak használja, de nem függ attól, nem lesz a szerves része - mindaddig, amíg a "szoftver" az önfejlesztés során be nem integrálja, mert onnantól kezdve igenis a részévé válik: integrálódik a külső tárolóegység, függetlenül attól, hogy az természetes vagy mesterséges memória.

Éppen ez teszi lehetővé a közös tudatot (prototípusaként lásd: bolytudat), amikor az elmék egymást integrálják, az önfejlesztés során sajátként ismerik el a másik elmét, és a gondolatok így könnyedén többszöröződnek (egymásra hangolódott entitások, "egy hullámhosszon lenni", stb.).
süti beállítások módosítása